Pogosta vprašanja

[V] Ženske na tvoji strani zgledajo kot modeli. Jaz sem običajna ženska, nisem manekenka, ne znam pozirati in se ne počutim ravno samozavestna pred objektivom, prej bi rekla, da mi je neudobno.

[O] Najprej naj rečem HVALA! Če se ti zdijo ženske na fotografijah kot modeli, pomeni, da svoje delo dobro opravljam. Naj  ti povem, da nobena ženska, ki jo vidiš, ni manekenka ali model. VSE so resnične ženske, večina je imela ravno take zadržke kot ti. In ker dobro razumem kako neudobna je za večino žensk že sama misel na fotoaparat, znam tudi res dobro delati s tem. Kar lahko vidiš na fotografijah. Vse kar je na tebi je, da prideš. Za ostalo poskrbim jaz. Vem kako postaviti žensko telo, da, glede na specifike, zgleda najboljše, kot lahko. Znam poiskati tvojo lepoto in ti jo pokazati. Ponavadi je to pravo odkritje tudi za žensko samo, ker se še nikoli ni videla na tak način. In naj ti povem, da je ravno zaradi tega, ker se ob vsem ostalem, kar doživiš, stopi tudi strah, nelagodje pred fotoaparatom, izkušnja še toliko močnejša. Tukaj sem zate, ne skrbi.

 

[V] Kdaj in kako bom videla in naročila svoje slike?

[O] Ponosna sem, da ti ponujam ogled in naročilo fotografij v živo. Verjamem, da je to najboljše kar lahko naredim zate, hkrati pa tudi trenutek, ko sem jaz “plačana” s tem, ko vidim tvoj odziv, dobim tvoj feedback, podeliva občutke… Mislim, da  je to zelo pomemben del celotne izkušnje, po katero si prišla. Dobiva se okoli deset dni po fotografiranju in takrat ti pokažem slideshow s svojo izbiro tvojih najboljših fotografij, že obdelanih in pripravljenih, da si izbereš tiste, ki jih hočeš imeti. Pri tem ti pomagam in svetujem glede na potrebe, ki sva jih določili v prvotnem posvetu, pred fotografiranjem, ali pa se kristalizirajo ob ogledu. Verjamem, da dokler ne vidiš fotografij, ne moreš vedeti kaj te bo na koncu poklicalo. Zato mi je izjemno pomembno, da sem lahko ob tem s tabo in ti pomagam s svojimi izkušnjami določiti katera energija, občutek na sliki je tisti, ki te res nagovarja in izbrati obliko, v kateri želiš fotografijo.
Zadovoljstvo stranke mi je sveto in kupiš lahko samo tiste slike, ki jih sama res hočeš. Izbrati prave – pri tem ti pa seveda pomagam.

 

[V] Kje imaš studio, ali je možno fotografirati tudi kjer drugje?

[O] Za studijske portrete imam na voljo dva prostora v Ljubljani, ki ju najemam po potrebi.
  • Eden je v prostorih Nadje Ogrinc, moje super stranke in Access Consciousness facilitatorke, ki mi je radodarno ponudila velik vogal svojega velikega prostora, kjer ustvarjam vse te lepe portrete, ki jih vidiš. Tam imam tudi svojo opremo, ozadja, luči, kavč, stole…
  • Drug prostor, ki je na voljo za najem, je profesionalni studio v isti stavbi kot Nadjin. Ta je bolj dramatičen in nudi drugačne možnosti, ni pa primeren za vsak fotošut.
Možno je fotografiranje tudi na tvojem domu, pisarni ali kje drugje. Moja oprema mi omogoča nevezanost na en prostor, kar se mi zdi zelo dragoceno.

 

Ker obožujem fotografiranja v naravi, ti ponujam tudi to. Fotografije nastale v naravi so popolnoma drugačne kot tiste v studiu. V prvotnem posvetu se lepo oblikuje vizija fotošuta in takrat tudi lažje izbereva lokacijo. Lahko je to studio, ali pa morje, ljubljansko barje, kraški travnik… omejitev ni 🙂

 

[V] Kako rezerviram?

[O] Ker je fotografiranje tako zelo osebna izkušnja, se mi zdi izredno pomembno, da se prej vsaj malo spoznava, da se ujameva, da si obe želiva delati druga z drugo. Kratka kavica v prijetnem lokalčku, lahko tudi chat preko messengerja, zdi se mi, da je to pomemben del procesa in tega, da se potem ob drugem srečanju, to je fotografiranju, počutiš bolj domača z mano. Ko se pogovoriva o tem kakšne so TVOJE sanjske fotografije ali kakšne fotografije želiš za svoj posel, veliko lažje določiva smer, v katero želiva iti. Inspiracija je čudovita, ko ima priložnost, da steče in to prvo srečanje, pogovor je tisti, kjer se to zgodi.
Če si že na srečanju prepričana, da si želiš rezervirati svoj termin, pogledava datume in najdeva pravega. Rezervacija je potrjena s plačilom termina, ki je trenutno 160 eur in zajema fotografiranje in makeup, ki bo poskrbel, da boš tudi na zunaj tako sijoča, kot se boš počutila navznoter. Fotografije niso vključene v to ceno.

 

[V] Katere dneve imam lahko svoje fotografiranje?

[O] Termini so možni ob torkih, sredah, četrtkih in včasih petkih.

 

[V] Kakšna je pa cena?

[O] Kot sem omenila, imam cene seanse in fotografij ločene.
Foto seansa z makeupom za eno osebo stane 160 eur. V to so vključeni vsi posveti, najem prostora, profesionalni makeup in sam fotošut.
Digitalna fotografija stane 70 eur. Natisnjene se začnejo pri 110 eur za 20×30 cm v paspartuju in vključujejo digitalno v enaki velikosti, kot je natisnjena. Če te zanima podrobneje, mi piši, pa ti pošljem natančnejši cenik.

 

[V] Kaj na oblečem?

[O] Hm, to je kar kompleksno vprašanje, ampak na kratko – tisto, v čemer se počutiš res dobro 🙂 In lepo. In ženstveno.
Če bova delali prvenstveno poslovne fotografije, naj bodo obleke take, ki podpirajo sporočilo, ki ga želiš predati strankam, partnerjem, ljudem, ki bodo te fotografije videli. O tem se posvetujeva osebno, tako da ne skrbi.
Če bova delali portrete samo zate, si glede oblek veliko bolj svobodna. Prinesi tisto, v čemer se počutiš božansko. Močno. Kraljevsko. Zapeljivo. Domače. Res ti. Mogoče je to obleka, ki je nikoli nimaš priložnosti obleči? To je prava priložnost.

 

Nekaj splošnih smernic:
Črte, kvadrati, močni vzorci so zelo delikatni in večinoma niso priporočljivi. Vzamejo preveč pozornosti s tebe, tega pa nočeva. Seveda tudi tu obstajajo izjeme, samo so redke.
Teksture, čipke, tkanine se fotografirajo zelo lepo.
Zlata, srebrna – mnjami.
Enobarvne obleke, večerne obleke, ne premočni toni, razen spet pogojno, odvisno od karakterja.
Kavbojke, top brez rokavov v beli in črni, spodnje perilo kožne barve… to je kar del nujne opreme.

Ko določiva termin, boš imela dovolj časa, da mi pošlješ fotografije oblek na mesenger ali email, pa ti bom pomagala izbrati. Načeloma stranke prinesejo cel kovček, pa potem sproti vidiva. Bolje več, kot premalo 😉
Ampak če nisi punca za nosit kovček s sabo, prinesi vsaj 5 outfitov in naj bodo različne stopnje sproščenosti. Saj se bova posvetovali.
V 1,5 – 2 ure, kolikor nekako traja fotografiranje, bova imeli čas za menjavo treh outfitov. Mogoče več, se je že zgodilo. Ni pa nujno.

 

[V] Koliko retuširaš slike?

[O] To je kar občutljiva tema, ampak po pravici ti povem, da s časom vedno manj. Sicer je odvisno od koncepta, ki ga določiva. Če bova delali budoir, pa imaš veliko strij ali celulita in ti je neudobno, jih seveda lahko zmanjšam, če tako želiš. Ampak na splošno se moja obdelava fokusira bolj na barve, kontraste, mehčanje detajlov kože, ne pa močno retuširanje. Seveda odstranim mozoljčke, brazgotine, če je taka želja, kake gubice in podočnjake malo zmanjšam. Ampak večinoma to res ni potrebno, ker za te stvari poskrbim s kvalitetnim makeupom in pravo svetlobo. Enako velja tudi za podbradek, špehec pod rokami, okoli bokov, stegen… Večino tega se reši s poziranjem in svetlobo, retuširanje ni potrebno. Saj lahko vidiš na slikah, a ne 🙂

 

[V] Ali fotografiraš moške?

[O] Seveda! Priznam, da z moškimi nimam toliko izkušenj, ampak tiste, ki jih imam, so naravnost fantastične. Hecno je, kako naravni so moški, ko jih usmeriš v pozo. Ženske imamo veliko večje blokade glede svojega videza in ta nesigurnost se bolj opazi kot pri moških. Ne bom posploševala, ampak res je super imeti kdaj pa kdaj moškega pred objektivom. Tako da če si moški in si želiš močne, kvalitetne portrete, poslovne ali osebne, ki te bodo pokazali v luči, ki jo ti prepoznaš kot svojo, si lepo vabljen, da si rezerviraš svoj fotošut. Sploh za poslovne namene ne morem dovolj poudariti kako pomembne so fotografije, ki nosijo pravo sporočilo.

Če pa te to zanima za svojega moškega, ti povem, da si želim več moških ob svojih partnerkah recimo. Razumem, da se njim fotografije ne zdijo tako pomembne, ko pa imajo svojo žensko ob sebi vsak dan, ampak me dobro vemo kako hitro mineva čas in kako hitro se spreminjamo in na to gledamo veliko bolj čustveno kot oni. Zato ni slabo vsake toliko uporabiti svoje moči prepričevanja in ga enostavno vključiti zraven. Lahko se ti pridruži zadnje pol ure recimo. Obljubim, da bo zanj neboleče in ja, celo prijetno, ti pa boš tudi že sproščena in bomo naredili top fotke vaju kot para zelo na hitro. Čez x let vama bodo te zelo dragocene, verjemita.

 

[V] Ali bom videla svoje fotografije na tvoji spletni strani?

[O] Seveda si zelo želim, da bi jih lahko pokazala ostalim, tako kot ti vidiš fotografije drugih žensk, zaradi katerih sploh veš, da je možno imeti take fotografije in si jih lahko izbereš zase. Večina mojih strank je ponosnih, ko pokažem ali objavim njihove slike in jih tudi same z veseljem delijo. Moja publika so zelo kul ženske, ni jih milijon, bolj izbranke, ki pridejo do mene po priporočilih. Tako da če te skrbi, da bo cela Slovenija videla tvoje slike – ne bo jih. Ker cela Slovenija sploh ne ve zame. Hehe, po pravici, če bi jih, bi vsi rekli samo UAU!!
Ampak če si res odločena, da svojih fotografij ne želiš objavljenih, to razumem in se bom tega držala.

 

Če imaš še kakšno drugo vprašanje, na katerega nisem odgovorila tukaj, mi pa prosim piši na martina@martinazaletel.com