Osebna blagovna znamka: Zakaj je pomembna za podjetnice

V današnji digitalni dobi je gradnja osebne blagovne znamke postala še pomembnejša kot kdajkoli prej. Osebni branding je za podjetnice lahko odločilni dejavnik za uspeh njihovega posla. Ampak kaj natanko je osebna blagovna znamka in zakaj bi to moralo skrbeti ženske v poslovnem svetu? Poglejmo.

Kaj je osebna blagovna znamka?

Osebna blagovna znamka je po domače povedano to kako te vidijo in o tebi razmišljajo drugi.

Je mix tvojih vrednot, osebnosti, prepričanj, izkušenj in sposobnosti. In posebnosti.

Gradi se v vsakem trenutku, skozi vse interakcije oziroma vse, kar daš v svet. Skozi to edinstveno kombinacijo vsega se ločuješ od drugih, postavljaš na nek položaj in nagovarjaš publiko. Na nek način se torej tržiš kot blagovna znamka.

Zakaj je pomembna?

1. Razlikovanje

V nasičenem trgu lahko močna osebna blagovna znamka pomaga, da se ločiš od konkurence.

S tem ko pokažeš kdo si, v kaj verjameš, kaj je tvoja prednost, se že diferenciraš od drugih v panogi. Nihče ne more biti ti, pokaži torej kdo si in se postavi na čisto svoje mesto. To kar te dela drugačnega tudi nagovori ljudi, ki s tem resonirajo, ki rabijo ali želijo tisto, kar ponujaš.

2. Gradi zaupanje in verodostojnost

Ljudje radi poslujejo z ljudmi, ki jih poznajo, imajo radi in jim zaupajo. In z ljudmi, ki so resnični, ne popolni.

Z gradnjo osebne blagovne znamke svoji publiki omogočaš vpogled v to, kdo si in za kaj se zavzemaš. Skozi konsistentnost se preko tega gradi zaupanje in verodostojnost, kar olajša poslovno sodelovanje in te dvigne še višje v zavesti publike.

3. Postavlja te kot strokovnjaka

Imeti dobro opredeljen osebni branding te lahko postavi kot strokovnjaka na svojem področju.

S stalnim deljenjem dragocenih vsebin in predstavljanjem svoje strokovnosti, si lahko utrdiš položaj kot edina prava oseba za neko storitev ali produkt, oseba ki ji ljudje zaupajo in h kateri se obračajo, ko rabijo nekaj iz njenega področja. To lahko privede do novih priložnosti in sodelovanj.

4. Poveča vidnost

Močna osebna blagovna znamka lahko zelo poveča tvoj doseg in vidnost.

Z aktivno prisotnostjo na družbenih omrežjih, dogodkih in drugih platformah, lahko razširiš svojo publiko in privabiš nove stranke. To lahko privede tudi do priložnosti za nastopanje in medijske prisotnosti, kar še dodatno poveča tvojo vidnost in prepoznavnost v očeh publike.

5. Spodbuja tvojo kariero

Za podjetnice lahko močna osebna blagovna znamka ne samo koristi njihovemu poslu, ampak tudi njihovi karieri.

S postavljanjem sebe kot strokovnjaka in predstavljanjem svojih sposobnosti in dosežkov, lahko odpreš vrata do novih priložnosti za kariero, partnerstva in sodelovanja.

Kako negovati in graditi svojo osebno blagovno znamko?

Najprej, kot smo rekli, osebna blagovna znamka se gradi v vsakem trenutku interakcije s svetom – prvi stik, online fotografija, komentar pod objavo politične stranke ali zavetišča za živali, vse to so stvari, ki dodajo v mozaik tega, kako te ljudje dojemajo. Zato je res pomembno, da se zavedamo tega in morda kakšno stvar tudi zadržimo zase. Ker kaj hitro lahko jeznoritost postane del tvoje osebne blagovne znamke. Ali kaj drugega 🙂

Osebna blagovna znamka - fotografiranje za osebni branding, Martina Zaletel

Sedaj, ko smo ugotovili, zakaj je osebni branding pomemben, poglejmo nekaj korakov, ki jih lahko sprejmete za zavestno gradnjo svoje osebne blagovne znamke:

1. Definiraj sama sebe

Začni s tem, da “sebe” spraviš na papir. Kdo si, kaj predstavljaš, čemu si predana, v kaj verjameš, česa ne maraš… Kaj te dela edinstveno in kaj te loči od drugih v tvoji panogi. Kako si želiš, da te drugi vidijo, kakšno energijo želiš izžarevati. To bo osnova tvoje osebne blagovne znamke.

2. Poznaj svojo publiko

Da ustvariš blagovno znamko, ki bo nagovorila tvojo publiko, je pomembno, da jo poznaš. Razišči svojo ciljno skupino in razumi njihove potrebe, težave in interese. To ti bo pomagalo prilagoditi svoje sporočilo in vsebine, da boš lažje pritegnila njihovo pozornost in nagovorila tisto, kar res rabijo in v čemer si ti res dobra.

3. Ustvari dosledne elemente blagovne znamke

Doslednost je ključna pri osebni blagovni znamki. Ustvari dosledno vizualno identiteto za svojo blagovno znamko, vključno z logotipom, barvno paleto, izbiro pisav in nenazadnje fotografijami, ki jih boš dodajala k svojim objavam za povečanje prepoznavnosti, odzivnosti in zaupanja. To bo pomagalo tvoji publiki prepoznati in si zapomniti tvoj osebni branding.

4. Vzpostavi stike s svojo publiko

Gradnja osebne blagovne znamke pomeni tudi gradnjo odnosov s svojo publiko. Vključi se v pogovore na družbenih omrežjih, odgovarjaj na komentarje in sporočila ter skozi konsistentnost in odzivnost ustvari občutek skupnosti. To bo pomagalo humanizirati tvojo blagovno znamko in jo narediti bolj privlačno.

5. Deli dragocene vsebine

Vsebina je močno orodje pri gradnji osebne blagovne znamke. Deli dragocene in relevantne vsebine na svojih družbenih omrežjih, blogu, podkastih, portalih, email novičkah… S tem boš utrdila svoj položaj kot strokovnjakinja in privabila svojo ciljno publiko.

6. Mreži in sodeluj

Mreženje in sodelovanje z drugimi v tvoji panogi lahko širita tvoj doseg in pritegneta nove priložnosti. Udeležuj se dogodkov, povezuj se z enako mislečimi posamezniki in išči priložnosti za sodelovanje pri projektih. Bodi skrbna in nagovalna do svojih odnosov.

Zaključek

V današnjem zelo konkurenčnem poslovnem svetu je gradnja osebne blagovne znamke ne več luksuz, ampak nuja.

Lahko je celo ključna za uspeh tvojega podjetja. Z njo lahko izstopaš iz množice in si pridobiš zaupanje strank. Gradiš jo s pomočjo svojih prednosti in izkušenj ter osredotočanjem na svojo ciljno publiko. Bodi dosledna in si vsake toliko vzami čas za razmislek, če si to še ti, če je čas, da kaj spremeniš. Na koncu je tvoja znamka to kdor si in avtentičnost je tukaj ključna. Če se kažeš taka kot si, se ne boš skurila, ne boš naveličala, ne boš nagovarjala napačne publike.

osebna blagovna znamka - osebni brand arhitekt teja mržek

Če rabiš pomoč, sem tukaj zate. Če rabiš pa fotke za zraven, pa seveda tudi! Imam poseben proces prav za ustvarjanje fotografij za osebno blagovno znamko, ki garantira top fotke, ki bodo poravnane s tabo, te predstavljale na najboljši način in dvigovale tvoj posel na novo raven.

 

Izkoristi brezplačen posvet:

Te zanima več?

Želiš podeliti?

Facebook
Pinterest
LinkedIn

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Povežimo se

Novo iz Fotografiranja

Bodi na tekočem

Naroči se na novičke

S tabo bom delila znanje o osebnem brandu, posebne ponudbe in te spodbujala na tvoji poti k sebi.

**V zahvalo ti pošljem knjižico Izbira oblačil za portretno fotografiranje.

Skladno z GDPR. Politika zasebnosti.

Kategorije

Preberi

Najbolj brani zapisi

Kaj naj oblečem za portretno fotografiranje?

Izbira oblačil za portretno fotografiranje

Kaj naj oblečem je vedno eno prvih vprašanj, ki se nam poraja ob odločanju za naše portretno fotografiranje. Takoj začnemo v mislih brskati po omari in šteti kaj imamo.

Pri izbiri oblačil za portretna fotografiranja velja nekaj smernic, ki ti bodo pomagale iz stresa in zbrati na kup tistih nekaj outfitov, ki te bodo podprli in v katerih boš zasijala. Ne pozabi, ne gre za obleke, gre zate. Smernice naj ti bodo za inspiracijo.

osebni brand ima svojo moč v edinstvenosti in pristnosti

Zakaj ima osebni brand takšno moč?

Zapri oči in si predstavljaj, da si na trgu, polnem stojnic. Vsi prodajajo podobne stvari, težko je izstopati. Ko z očmi preletavaš vso to množico, zagledaš stojnico, ki je drugačna. Okrašena je z barvami, ki te privlačijo, prodajalec je oblečen v obleko, ki nekaj izraža, njegova energija pa je živa, prisotna. Drugačen je. Takoj te privlači in želiš izvedeti več. Zakaj je tako?

To je moč osebnega branda. To je tisto, kar te naredi edinstvenega in prepoznavnega v morju konkurence.

Zate imam darilo ob prijavi na novičke!

Knjižica - Izbira oblačil za portretno fotografiranje

Da boš znala izbrati oblačila, ki te bodo podprla in v katerih boš zasijala na vsakem fotografiranju.

Skladno z GDPR. Politika zasebnosti.